+32 9 380 36 82 info@teccon.be

Scan to BIM Techniek

Van 3D scan op het terrein tot virtueel BIM model

Van 3D scan naar BIM model

De expertise van Teccon op het vlak van 3D-scanning is een vaste waarde binnen de wereld van architectuur en industrie. Een meting gebeurt aan de hand van vaste scanapparaten, maar ook met drones en mobiele systemen voeren wij scans uit. Zo wordt de binnen- en buitenomgeving van een project nauwkeurig in kaart gebracht. Teccon verwerkt de scans tot een 3D puntenwolk, 2D plan, 3D model of BIM model van de gescande omgeving.

3D laserscanner voor inwinning van een 3D puntenwolk

3D scan

3D opmeting van gebouwen en infrastructuur met 3D laserscanning.

Puntenwolk school

3D puntenwolk

De scans worden verwerkt tot een 3D puntenwolk waarin je virtueel kunt navigeren.

3D model school

3D model

De puntenwolk vormt de basis voor het opstellen van nauwkeurige 2D plannen en 3D modellen.

BIM model school

BIM model

Een BIM model bevat naast de correcte geometrie van een 3D model ook een achterliggende intelligente informatiedatabank.

3D scan

Statische 3D laserscanners meten aan hoge snelheid drie-dimensionele coördinaten. Ze zijn daarom erg geschikt om snel gedetailleerde geometrische informatie van gebouwen, infrastructuur en industriële installaties te verzamelen.

Voor grotere (infrastructuur)projecten beschikken wij over drones en mobile mapping wagens uitgerust met scan- en fotoapparatuur.

Puntenwolk

Alle scandata wordt verzameld en verwerkt tot een gedetailleerde puntenwolk. Deze puntenwolk kan aan de hand van panoramabeelden, genomen tijdens het scannen, worden ingekleurd.
De 3D puntenwolk maakt het mogelijk om virtueel te navigeren in het opgemeten project. Deze puntenwolk dient als basis om een volumetrisch correct 3D model of BIM model op te bouwen.

 

BIM – Building Information Model

Aan de hand van de puntenwolk en met de meest recente modelleersoftware creëren wij een BIM model. Dit bouwwerk informatie model is een virtuele kopie van het opgemeten project en bevat naast de correcte geometrie van het project ook een achterliggende intelligente informatiedatabank. Deze bevat informatie over hoeveelheden, oppervlaktes, volumes, ruimtes, materialen, structuren en een objectenbibliotheek.

Deze informatie vormt de basis voor data-driven studies over:

  • (ver)bouwkosten
  • structurele studies
  • akoestische studies
  • EPB-studies
  • facility management

LOD en LOI

In overleg met de klant wordt bepaald tot welk detailniveau (LOD) en informatieniveau (LOI) het BIM model dient ontwikkeld te worden.

BIM-protocol

Het BIM model kan opgesteld worden conform een welbepaald BIM-protocol. Bijvoorbeeld de Belgische Revit Standards (BERS) v.1.0.

Fasering

Er kunnen verschillende fases worden toegepast binnen het BIM model:

  • bestaande toestand
  • te slopen
  • renovatiefase
  • nieuwbouw
  • enz.

 

Een BIM model op maat van jouw project

Bij het opmaken van een BIM model moeten een aantal keuzes gemaakt worden. Hoe gedetailleerd moet de geometrie worden weergegeven? Welke informatie moet aan de objecten gekoppeld worden? In hoeverre kunnen schuine of doorhangende objecten geïdealiseerd worden? Welke tolerantie krijgen de objecten ten opzicht van hun werkelijke positie? Wat met elementen die niet zichtbaar zijn voor de scanners? Welk LOD (Level of Detail/Development) is vereist?

Teccon vindt het belangrijk dat de noden en eisen van de klant gereflecteerd worden in het BIM model. Dit betekent dat in functie van het verder gebruik van het BIM model voor aanvang bepaald wordt welke aspecten belangrijk zijn en welke elementen niet noodzakelijk zijn. Zo bereiken we een maximale verhouding performantie/kostprijs van het model.

Hiervoor werd door Teccon een afsprakendocument opgesteld, het ILS (Informatie Levering Specificatie) document.

 

 

Goede afspraken: het ILS document

Om alle modelleeropties duidelijk vooraf te kunnen afspreken en om tot een correcte prijszetting te komen heeft Teccon een ILS document opgesteld (Informatie Levering Specificatie).

Hierin wordt eenduidig met de klant bepaald welke opties hij wilt toepassen bij het opstellen van het BIM model. Denk bijvoorbeeld aan keuze van coördinaten/referentiepunt, toepassen van een BIM protocol, keuze van naamgeving elementen, browserorganisatie, fasering, niveau van toleranties…

Er wordt in dit document ook duidelijk bepaald wat een detailniveau LOD200 of LOD300 precies inhoudt. Wens je hier voor bepaalde elementen een uitzondering op maken in functie van je project ? Dan kan dit aangeduid worden in onze aanstiplijst. Graag overlopen wij dit document vooraf met jou of jouw BIM coördinator.

 

BIM formaten

Het BIM model kan worden opgeleverd als Autodesk Revit model, maar kan ook in andere formaten worden opgeleverd (IFC model, FBX file, (3D) DWG, Navisworks NWF, NWD, NWC, Sketchup…). De achterliggende data kan indien gewenst in excel formaat worden aangeleverd.

Volgende deliverables kunnen uit het BIM model worden geëxporteerd:

  • Grondplannen, gevelzichten en snedes in PDF of DWG formaat
  • Orthogonale zichten in PDF of DWG formaat van het volledig project of per verdieping
  • ‘Exploded view’ van het project wat inzicht geeft in de structuur van het gebouw (PDF of DWG)
  • Renderbeelden van het project in JPG of PNG
  • Een doorvlucht filmpje van het project in MPEG of andere videoformaten
  • Verkoopgerichte hoge kwaliteit render animaties in MPEG of andere formaten

BIM webviewer en VR

Wij kunnen ook een weblink of standalone 3D model aanleveren waarbij je zonder enige software 3D kunt navigeren in het BIM model, eventueel met een VR (Virtual Reality) bril.

 

Interesse in scan-to-BIM?

Bespreek je vraag met onze BIM experten!